Vedeli ste, že:
- 30. januára oslavujeme medzinárodný deň croissantov?
- Na pláty cesta sa kladie zmäknuté maslo a spoločne sa vyvaľkajú.
- Tomuto procesu sa hovorí laminácia.
- Podľa niektorých zdrojov bol croissant vynájdený krátko po obliehaní Viedne v roku 1686, keď začali vyrábať torty v tvare polmesiaca na počesť víťazstva nad tureckými vojskami.
- Alebo sa croissant dostal do Francúzka až keď sa Mária Antoinetta vydala za Ľudovíta XVI., a na francúzsky dvor si so sebou zobrala aj viedenských pekárov? Tam si pečivo vzhľadom na jeho tvar vraj pomenovali podľa ustupujúceho Mesiaca – lune croissante.
- Pravdou je, že nikto nevie, kedy vznikol croissant. Pravdepodobným predchodcom bol rakúsky Kipferl, sladký rožok. Vieme však, že do Francúzska ho priniesol August Zang, bývalý rakúsky delostrelecký dôstojník.
- Prvý oficiálny recept na croissant je z roku 1839 a spája sa s menom August Zang, ktorý bol majiteľom viedenskej pekárne pri rue de Richelieu v Paríži.
- Hoci croissant nie je pôvodne francúzske pečivo, začali ho tam v pekárňach vo veľkom piecť už v roku 1920, kedy sa jeho recept zdokonalil a tvar získal svoj identický vzhľad. A v tejto podobe si ho vychutnávame dodnes.
Oslávte s nami medzinárodný deň croissantov a ochutnajte naše krehké maslové, nugátové, wellness, dvojfarebné čokoládové alebo lesná zmes croissanty.